5 Veelgemaakte Fouten bij Overweldigd Zijn (En Wat Je Kunt Doen)

GET IN TOUCH

In mijn werk als psycholoog zie ik vaak dat mensen dezelfde fouten maken wanneer ze zich overweldigd voelen. Dit maakt hun angst en stress alleen maar erger. Het is begrijpelijk, want als we onder druk staan, reageren we vaak uit instinct, maar dit is niet altijd de beste keuze. Gelukkig zijn er manieren om beter met sterke emoties om te gaan. Deze manieren helpen je niet alleen om kalm te blijven, maar ook om moeilijke momenten duidelijker en met meer controle aan te pakken. In dit artikel deel ik veelvoorkomende fouten en geef ik je praktische tips die je kunnen helpen om je emoties beter te reguleren en stress effectiever te verminderen.

De Zin Ervan Proberen te Begrijpen

Wanneer je je overweldigd voelt, is het heel verleidelijk om te proberen te begrijpen waarom dit gebeurt, wat de oorzaak is of wat het betekent dat je je zo voelt. Dit soort piekergedachten kunnen je angst juist versterken, omdat je in dat moment te veel stress hebt om helder te denken. In plaats van direct te zoeken naar antwoorden, is het beter om je eerst te concentreren op het kalmeren van jezelf. Emotieregulatie heeft altijd de hoogste prioriteit. Zoals ik vaak tegen mijn cliënten zeg: de vraag waarom komt later. Het belangrijkste is om eerst rust te vinden in je gedachten en lichaam, voordat je dieper ingaat op de oorzaken van je gevoelens.

Toegeven aan een Gevoel van Urgentie

Als je overweldigd bent, kan het voelen alsof je nu meteen beslissingen moet nemen om het allemaal te “regelen.” Die drang om snel beslissingen te nemen, wordt vaak aangedreven door adrenaline en kan leiden tot impulsieve keuzes. Probeer deze drang te herkennen en er niet direct naar te handelen. Wacht tot je je rustiger voelt voordat je actie onderneemt. Beslissingen nemen vanuit een kalme staat verkleint de kans op fouten en helpt je om keuzes te maken die echt bij je passen.

Jezelf Uitleggen aan Anderen

Als je je overweldigd voelt, is het niet het juiste moment om anderen uit te leggen wat je voelt of waarom je je zo voelt, vooral als ze moeite hebben om je te begrijpen. Je hebt dan vaak niet de energie om alles uit te leggen. In plaats daarvan kun je beter vragen om specifieke steun, zoals een luisterend oor of gewoon dat ze er zijn. Het is ook goed om grenzen te stellen en aan te geven dat je later wilt praten, wanneer je je rustiger voelt. Je kunt anderen niet goed uitleggen wat er aan de hand is als je zelf met sterke emoties worstelt. Het is beter om eerst voor jezelf te zorgen en later rustig te praten.

Anderen de Schuld Geven voor Je Gevoelens

Het is heel normaal om iemand anders de schuld te geven van je emoties, vooral als ze naar boven komen in een bepaalde situatie. Toch kan schuld toewijzen leiden tot een vicieuze cirkel die je emoties verergert. In plaats van iemand anders verantwoordelijk te houden voor hoe jij je voelt, probeer de neiging om de verantwoordelijkheid van je af te schuiven op te merken. Blijf bij jezelf en focus op emotieregulatie. Niemand kan jou een bepaald gevoel laten hebben—jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw emotionele reactie. Door op deze manier bij jezelf te blijven, ontwikkel je de kracht om jezelf te kalmeren en wordt het makkelijker om later de situatie nuchter te beoordelen.

Het Vermijden van Onzekerheid

Wanneer je overweldigd bent, is het normaal om de drang te voelen om meteen een oplossing of antwoord te vinden. Vaak zoeken we dan online naar zelfhulpadviezen of lezen we boeken in de hoop dat ze ons helpen. Dit kan echter meer stress veroorzaken en je gevoelens juist onderdrukken. Het is belangrijk om te accepteren dat je niet altijd meteen de antwoorden hoeft te hebben. Sta jezelf toe om even in de onzekerheid te blijven en rustig de tijd te nemen om uit te zoeken wat jij op dit moment nodig hebt om je beter te voelen. Jij kent jezelf het beste. Het kan helpen om niet te veel te focussen op alles wat je “moet” doen, maar gewoon te zijn met wat je voelt. Als je merkt dat je vastloopt of je zelf niet meer kunt vinden, wees dan niet bang om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen om opnieuw contact te maken met jezelf en je intuïtie, zonder dat je jezelf verder overweldigt met externe adviezen.

Het herkennen en vervangen van deze veelgemaakte fouten door meer grondende praktijken kan je reactie op intense emoties aanzienlijk verbeteren. Door eerst te focussen op het kalmeren van je lichaam en geest voordat je beslissingen neemt of zoekt naar oplossingen, kun je niet alleen je emotionele veerkracht opbouwen, maar ook uitdagingen met een helderder en gebalanceerder perspectief tegemoet treden. Dit helpt je om minder snel overweldigd te raken en om bewuster met je emoties om te gaan.

Als je worstelt met emotieregulatie, angst, burn-out, depressie of trauma, dan is het belangrijk te weten dat je er niet alleen voor staat. Het is helemaal oké om hulp te zoeken en samen te werken aan het ontwikkelen van vaardigheden die je helpen om meer balans, rust en kracht in je leven te vinden.

Ik bied online therapiesessies aan op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op dit moment bied ik therapie alleen in het Engels aan, hoewel ik een goed begrip van het Nederlands heb. Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via e-mail ([email protected]) om een sessie in te plannen. Samen kunnen we werken aan jouw persoonlijke groei en welzijn.